Exista din ce în ce mai multa informație în media referitor la faptul cum să te păstrezi sănătos, reguli stricte care trebuie urmate pentru obiectivul propus. Uitam că noi suntem ființe umane, cu diferite nevoi psihologice fiecare, cu diferite trăiri și obiceiuri. Multe persoane rămân cu un gust de amărăciune atunci când își dau seama că tot ce au împrumutat de la alții, specialiști fiind, nu le-au dat roade.
Tindem să alergam după pastila minune, poate acea dieta renumita care promite , însă nu se știe ce consecinte lasă pentru corpul și mintea noastră. Sunt multe persoane care au urmat diete, și le-au funcționat până la un moment dat, iar după aceea la maximum 1 an au revenit la kilogramele inițiale, în ciuda repetării acelei diete minune și a exercițiilor istovitoare de la sala.
Oare care să fie cauza?
Pentru a înțelege mai bine situația, începe prin a iți raspunde sincer la aceste întrebări
Ai Ținut Vreodata O Dieta ? La Ce Vârstă Ai Început ?
Ce Strategii Ai Încercat Pentru A Scădea În Greutate?
Cum Te-Ai Simțit Urmând Acele Strategii?
Ți-Au Funcționat? Cât Timp ?
În Ce Scop Ti-Ai Dorit Acel Rezultat Pentru Slăbit ? Ce Nevoie Exacta Ai Vrut Să Iți Acoperi ? (Repeta-Ți Întrebarea Aceasta De Min 5 Ori Pentru A Constientiza Motivele Care Ascund Emotiile Profunde)
Stiai ca :
Toate strategiile care iți provoacă stare de apatie, chiar de anxietate , conduc spre kilograme în plus.
Toate conflictele noastre mentale și emoționale influențează în mare măsură corpul nostru daca vrem să câștigam sau să pierdem în greutate.
Absorbția nutrientiilor se reduce în 40 % în faza de stres. Mintea noastră nu distinge intre un stres real sau imaginar.
Hormonii care depozitează grăsimea sunt cortizolul și insulina (grăsimea se stochează mai ales în zona abdomenului).
Cum stresului i se face fata daca exista energie, corpul alege să stocheze energia prin depozitele de grăsime, pentru a face fata “pericolelor” urmatoare, determinate de stresul continuu pe o perioada îndelungată.
Și daca ne referim la stres, pentru fiecare poate avea conotati diferite: de la frica de a te îngrașă, de la sentimentul continuu de vinovăție, frica de a nu ne face de rușine, ne uitam în oglinda și simpla imagine ne provoacă frustrare…..ei bine toate sunt surse de a menține acel stres despre care vorbeam.
Pentru că multe persoane m-au întrebat despre cum să își dea seama daca kilogramele lor în plus sunt de fapt kg emoționale , iți propun un scurt test de 7 întrebări, la care te invit să iți dai puntaj de la 1 la 10, 1 însemnând nivelul cel mai scăzut, nesemnificativ.
Simți Deseori Dorință De A Manca Și Parca Nu Iți Vine Să Te Oprești?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Cât De Vinovat/A Te Simți Că Nu Poți Să Iți Urmezi Meniul Stabilit, Sau Planul Pe Care Ți L-Ai Făcut?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Cât De Mult Iți E Frica Să Nu Te Îngrași Sau Să Nu Poți Scădea În Greutate?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Te Gândești Constant La Mâncare Și În Același Timp La A Scădea În Greutate ?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Te-Ai Gândit Că Ai Fi Fost Mai Fericita Daca Nu Ai Avea Kilogramele În Plus?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Cât De Mult Te Șochează Să Te Uiți În Oglinda?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
De Cate Ori Pe Zi Ajungi Să Iți Spui Exact Cum Nu Iți Place , Că Te Speri De Tine , Că Nu Iți Vine Să Te Mai Uiți La Tine ?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Daca din toate întrebările, macar la 2 întrebări ai răspuns cu min. 5 , asta indica clar că involuntar te antrenezi pentru a genera continuu stres, și prin urmare și kilogramele fizice la pachet cu cele emoționale.
Te invit să reflectezi asupra cauzei relației tale neprietenoase cu mancarea.
Ce greutate emoțională ascunde mâncarea , de unde se trage ?
Plecam de la credința limitativa că trupul nostru nu e perfect, privind prin ochii societății. Ne încearcă acele gânduri nerostite, dar simțite: “și daca mă resping, ce or să zică, daca mă părăsește, daca nu mă accepta așa cum sunt ?
Totodată am putut alege în mod inconștient kilogramele fizice în plus pentru a ne proteja propria persoană pentru a nu fi plăcut/a, atractiv/a, tocmai datorită unui episod în care am întâlnit agresiunea la propria persoană, prin tentativă de viol, sau unui episod care a avut, într-un mod simbolic, aceeași interpretare. Și evenimentele traumatice trăite de înaintași noștri pot avea reverberații în viață noastră, pentru că informația transmisă la nivel de Adn a fost pentru a ne preveni, a repeta pentru a fi văzut și reparat acel lucru/situatie ce nu a putut fi terminat de către ei. Însă, acest aspect nu ne limitează în a ne recâștigă propria noastră direcție, și a da o nouă semnificație. Ideea este să ne reîntoarcem în interiorul nostru și să aducem acolo acea nevoie-emoție care a lipsit odată.
Te-ai gândit oare la acea mare lipsa de iubire, blândețe necondiționată fata de propria persoana? Plecam de la gândul că trupul nostru nu e perfect, și BING își face apariția neîncrederea de sine –autoflagelarea sinelui , facem tot posibilul de a ne proteja în drumul nostru spre perfecțiune și alegem de mai multe ori ca și impulsor-aliat FRICA de a nu fi respinși, părăsiți, frica de “ce o să zică lumea”, frica de a nu fi in control .
E nevoie să constietizam cum ne-am beneficiat noi alegând frica drept aliat ?
Cât de mult ne-a ajutat?
Ști câteodată putem alege frica pentru a fi precauți, și ne da totodată posibilitatea să ne cunoaștem limitele și să le depășim.
Dar cum ai folosit energia fricii până acum ?
Te-a propulsat sau te-a limitat în obiectivele tale, in evoluția ta ?
Ești pregătit/a să privești corpul tău cum de mult nu ai mai făcut-o ¿ ești dispusa să renunți la tensiune și să slăbești ușor și natural odată cu sentimentul acceptării persoanei tale?
Asculta meditatia pe care am inregistrat-o incepand cu minutul 13 din episodul de podcast Anchor si Spotify : “Testeaza-ti kilogramele emotionale” mai jos.