AFLĂ CUM POȚI DECODIFICA FOAMEA EMOȚIONALĂ
De obicei inceputul de an aduce cu sine o avalanșă de dorințe, pe care le dorim a fi împlinite, la pachet cu un mare elan de a ne ocupa de noi, de sănătatea noastră. Însă e nevoie să fim conștienți că nu putem să lașam totul pe baza VOINȚEI, pentru că nu de puține ori se ajunge după doar 1 lună să ne simțim extenuați, și în consecință cu planul eșuat. Poți ajunge la obiectivul tău doar prin voință și disciplina (care sunt puncte de legatura între idei și materializare), dar vei ajunge epuizat/a și nu te vei mai bucura de călătorie și poate nici de rezultat pe termen lung. Secretul aici este să lucram cu noi atât pe plan mental, emoțional, cât și fizic atunci când dorim o transformare.
Voința poate fi confundată ușor cu ambiția , care face parte din ego-ul nostru și nu hrănește în mod autentic mintea-corpul-sufletul nostru. Ambiția aduce rezultate bune pe scurtă durată de timp, doar pentru a bifa o reușită, sau pentru a ne satisfice nevoia de validare, aprobare, recunoaștere.
Un exemplu ar fi : “Acum că toată lumea mi-a zis că am slăbit atât de mult, m-am răsplătit prin a mânca ca pe vremuri”. Aceasta reprezinta o cauza des intalnita pentru aproximativ 95 % dintre persoane care au tinut dieta si au castigat la loc kilogramele dupa aproximativ 1 an de zile.
Intodeauna când vrem să facem ceva pentru evoluția noastră, fie ce e un proiect, un nou obicei sau orice inițiativă pozitivă, vom întâmpină rezistență la schimbare.
Subconștientul nostru, care înmagazinează amintiri, obiceiuri, emoții, credințe-limitări pe baza experiențelor trăite, face pentru noi tot posibilul pentru a ne proteja, rulând programul de supraviețuire, mentinandu-ne homeostazia. Astfel încât, toate planurile, gândurile ce le avem pentru schimbare, chiar daca sunt bune, vin sub formă de “amenințare” pentru modul perceput de mintea subconștiență, daca acele acțiunii spre schimbare ne solicita mai multa energie decât în mod normal, supunandu-ne unui stres adițional. Acele planuri vor fi ,mai devreme sau mai tărziu, eliminate tocmai pentru a ne pastra “confortul” învățat de mintea subconștiență. Imaginați-vă că ne-ar spune cam așa: “depui atât efort și sunt atât de obosită …asta nu e pentru tine , nu te ajută….fugi!!!”
E important să fim conștienți de asta, pentru a nu ceda la primele descurajări sau “scuze” ale mintii noastre.
Ai încercat vreodată să schimbi un obicei, un viciu, sau un comportament care nu iți place…și nu ai reușit?
Iată de ce e posibil să nu iți fi ieșit:
Cu mintea conștienta, analitica, putem observa, putem lua decizii, vom discerne ce este bine pentru noi, însă cu greu facem schimbarea pe care ne-o dorim și de care avem nevoie!
Că să putem face transformarea trebuie că Mintea Conștienta și Subconștiență să lucreze împreună!
Pentru a renunța la un obicei negativ cum ar fi săritul meselor sau dimpotrivă mâncatul excesiv, este nevoie să îi dăm energie mintii noastre prin instalarea concomitentă a unui obicei bun care să ne motiveze, să ne aducă plăcere.
Atenție : este foarte importantă evitarea asocierii unei activități plăcute (jocul, privitul la TV) cu mâncatul, pentru că dispare controlul asupra cantitățîi de alimente consumate.
O opțiune sănătoasă ar fi să te premiezi după o reușită fie cu un echipament sportiv sau oricare alt bun electrodomestic (un storcător/tigaie ) care să te ajute în implementarea obiceiului bun.
Acest proces de transformare îl aplicam în consultațiile de psiho-nutriție care fac parte din Planul Nutrițional Integrativ.
Circa 40% dintre oameni tind să consume mai multe alimente atunci când sunt stresați, în timp ce alti 40% mănâncă mai puțin, iar 20% nu declară nici o modificare a cantitățîi de alimente pe care o consumă atunci când sunt stresați sau supuși unor situațîi neplăcute.
Corpul, în mare parte reflectă ceea ce se întâmplă la nivel emoțional. De multe ori nu suntem atenți la foamea care ne încearcă, și imediat ce se trezește instinctul de a manca ..…începem să mâncam, fară sa ne permitem să analizam profunzimea cuvântului “foame”. Factorii sunt de origine biologica și psihologica. Mâncarea e cel mai vechi și cel mai eficient anxiolitic pe care îl cunoaște omul, încă din preistorie. Omul era liniștit când își căștiga hrana, îi asigura supraviețuirea, aceasta informație fiind și astăzi păstrată în structuriile ADN-ul nostru.
DE CE ÎI E FOAME VIEȚII TALE?
Iată 10 întrebări care să te ajute să identifici foamea emoțională :
DECODIFICA ACUM FOAMEA EMOȚIONALĂ :
1. În ce parte a corpului simt foame cu adevărat, excluzand partea stomacului? Când am mâncat ultima dată?
Senzația de foame apare brusc, nu treptat, așa cum este normal în cazul senzațiilor produse de foamea fiziologică.
Primele semne ale senzatiei de foame fizica apar la 2-4 ore de la ultima masa.
Daca ignori foamea fizica, semnele care ii indica prezenta nu vor face decat sa se intensifice pana la satisfacerea acestei nevoi primare a organismului, astfel ca te vei putea confrunta cu stari de irascibilitate, ameteli, tremor, dureri de cap.
2. Care e nivelul meu de energie, pe o scară de la 1 la 10? Care ar fi cel mai bun mod de a-mi activa energía? (meditatie, respiratii pentru oxigenare, un sake proteic).
3. De cand nu am mai facut miscare ? Foamea pe care o experimentează corpul nostru poate fi, în principal, și din causa lipsei de mișcare. Corpul nostru e făcut să se miște , și prea mult sedentarism poate activa aceasta foame sau nevoie. Care ar fi cea mai buna metoda de a face mișcare? Te invit sa iti lasi creativitatea să te ghideze .
4. Îmi e sete? De când nu am mai băut apa? De multe ori confundam setea cu pofta de mâncare;
5. Cum mă simt? Cum aș putea exprima această emoție? Foamea emotionala declanseaza emotii precum vina, rusine sau regret.
Emoțiile neexprimate, neînțelese sau nebăgate în seamă , pot declanșa dorința excesiva de mâncare. Și ajungem să mâncam compulsiv,poate poate se mai digera sau se mai mănâncă și emoțiile negative cu un drum. Identifică emoțiile și întreabă-te cum altfel ai putea să le exprimi ?
6. Sunt plictisit/a? De multe ori ne e foame după plăcere, de acel sens al vieții, de diversificare,de creștere și care să ne mobilizeze. Așa că întreabă-te ce poți face acum pentru a te simți plină de semnificație ?
Orientarea către activități relaxante sau care să impună concentrare este deseori de mare ajutor și poate combate plictiseală. Meditațiile, respirația controlată,o plimbare, un film, joaca împreună cu animalul de companie, jocurile de societate, muzică, lectură sau dialogurile cu un prieten sunt activități care pot tine departe nevoia compulsiva de a mânca.
7. Cu cine as dori să fiu acum? Când simțim că ne lipsește iubirea, afecțiunea, primul lucru e să căutam mâncarea, în special dulciurile . Noi toți avem nevoie de afecțiune, de îmbrățișări, cuvinte care să ne încurajeze.
8. Încerc să scap de o situație ce mă incomodează, mâncând compulsiv, sau din contră, infomentandu-mă?
Care ar fi cea mai bună modalitate de a-i face față și a o accepta, fară a mai fugi de situație?
9. În ce domeniu al vieții mele doresc să pun limite?
Când suntem depășiți de diferite situații în viață, simțim o excesiva pofta de mâncare . Și de fapt de ce am avea nevoie, ar fi să delegam , sau să îl spunem pe “NU” cu ușurință, într-un mod în care să ne reprezinte, prin conversații asertive.
10. Dacă nu aș mai avea nici o responsabilitate, ce aș alege în acest moment ?
Cu iubire,
Ana Maria Zidaru Terapeut, Life and Health Coach
Tags: decodificafoamea, testemotional