weight lose

10 FACTORI CARE NU TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTI, ȘI PE CARE NUTRIȚIONIȘTII OMIT SĂ ȚI-I SPUNĂ

De ce nu slăbim?  

Aceasta este probabil cea mai frecventă întrebare pe care ne-o punem ca societate, în ceea ce privește greutatea.

Da, poate fi dificil să slăbești și să menții greutatea, mai ales pentru că, în calitate de ființe umane, nu am înțeles cu adevărat de ce ne îngrășăm.   Dar explicația și sfaturile pe care ti le voi oferi astăzi te vor ajuta, astfel încât orice strategie pe care o implementezi de acum înainte pentru a slăbi, sa fie  de zeci de ori mai eficientă decât cele pe care le-ai făcut pana acum.

Ceea ce crezi, crezi și simți este egal sau mai important decât ceea ce mănânci.

Gandurile, emoțiile și convingerile tale au un impact asupra: 

• Digestiei tale

 • Hormonilor metabolismului 

• Absorbția nutrienților 

• Cum arzi calorii 

• Cum acumulezi grăsime.  

Este posibil să ai cel mai sănătos plan alimentar de pe planetă, dar dacă te afli într-o stare de stres emoțional, s-ar putea să iti dezactivezi în mod inconștient metabolismul și să provoci depozitarea nedorită a grăsimilor.

1. Ai o relatie haotica cu corpul tau si mancarea

O relatie haotica cu corpul si mancarea provoaca dezechilibru in hormonii apetitului.

Prin ce actiuni-atitudini sau comportamente ne putem da seama ca ne raportam gresit la corpul nostru, castigand alimentatia postul de ”agresor” ?

Iata cateva dintre actiuniile noastre sabotoare care ne impiedica sa fim impacati/e cu cine ce suntem, si in consecinta nu permitem corpului sa elibereze ce nu e folositor:

”Indiferent Cât De Multe Diete, Mișcare Și Strategii Fac Pentru A Pierde În Greutate Sau Talie, Nu Par Să Îmi Ating Niciodată Scopul. ”

 ”Mă Gândesc Constant La Ce Să Mănânc. ”

” Sunt Într-Un Continu Regim Sau Cred Că Ar Trebui Să Fiu. ”

”Mă Simt Vinovat/A Când Mănânc Lucruri Care „Nu Sunt În Plan”, „Nu Sunt Sănătoase” Sau „Îngrasa”. ”

”Planul Meu De Masă Nu Conține Aproape Niciun Fel De Aliment Plăcut Și, Dacă Există, Le Consum Cu Anxietate , Temere , Pentru ”Ca Trebuie”.

”Mi-e frică să nu mă îngraș. ”

  ”Nu-mi place ceea ce văd în oglindă. ”

”Dacă mănânc ceva care mă îngrașă, voi găsi modalități de a mă pedepsi pentru a compensa, cum ar fi să fac mult mai mult sau să mănânc mult mai puțin a doua zi.””Tot timpul am impresia ca sunt supraponderal/a. ”

  ”Văd fotografii de dinainte și mă întristez pentru că vreau să mă văd din nou așa. ”

 ”Nu sunt niciodată sau aproape niciodată multumita/a cu corpul pe care il am.”

”Mă uit în urmă și mă gândesc că vreau să fiu așa cum am fost cu ani în urmă, dar când fac inventar, îmi dau seama că nu am fost mulțumit/a nici înainte, ci doar disimulam. ”

”Cred că mai întâi trebuie să am corpul ideal pentru ca mai târziu să fiu încrezător și să-mi trăiesc viața pe deplin. ”

”Am pus câteva (sau multe) aspecte din viața mea în așteptare pentru că nu am corpul dorit. ”

2. Nu simti placere in viata ta.

De exemplu, daca dieta ta e plictisitoare sau chiar viata ta o vezi plictisitoare……totusi ce iti place sa faci?

Placerea este un mare catalizator al metabolismului . Daca nu ”producem” placere ,corpul nostru produce o substanta numita NEUROPEPTIDUL  Y, crescandu-ti foarte mult  pofta de mancare.

Atunci când te restrictionezi la mâncare pentru că urmezi o dietă sau nu mânanci nimic care să iti placa ,pentru că tot ce este placut  este „un păcat”, iti cresti  inconștient pofta de mancare .  Aici trebuie să iti pui două întrebări: 

1. Este dieta mea plăcută? Îmi place ceea ce mănânc?(Evident, nu ma refer la alimentatia fast-food sa fie placuta,ci la alimente hranitoare, dar care nu au un gust delicios pentru tine . Pregateste-ti masa astfel incat sa aiba aspect, culori diverse, sa poti simtii mancarea cu toate cele 5 simturi.

2. Cu cata placere iti traiesti viata?

 Cu siguranta ai auzit de legea Cauza-Efect. Stiai ca aproximativ 90 % dintre persoane REACTIONEAZA  la evenimentele din viata lor fie prin scuze, explicatii, plasandu-se de multe ori in rolul de victima. Acel  cuvant ”trebuie” ajunge sa ii frustreze si sa simta ca viata lor nu le apartine.

 DE CE? – reprezinta intrebarea care te duce vrand-nevrand la EFECT.

ALEGE sa schimbi astazi macazul, luandu-ti puterea inapoi prin ACTIUNEA ta, plasandu-te la CAUZA. Croieste-ti bucuria de a fi, a face punandu-ti des intrebarea : CUM pot sa ? Daca ti-ai darui libertatea alegerii personale , cum ar arata viata ta, ce rezultat poti intrezarii?

3. Nu asculti mesajele pe care ti le transmite corpul tau.

Corpul este un mesager, vorbindu-ne prin senzații, afectiuni de sănătate. Anxietatea legată de mâncare este un mesaj pe care il trimite corpul, indiferent dacă există ceva fizic care trebuie reparat sau ceva emoțional. De exemplu, poate în munca mea nu mă simt apreciat, iar această lipsă de recunoaștere mă face să caut confort în mâncare.  Așadar, dacă nu slăbesc, se datorează faptului că, în loc să fiu atentă la mesajele pe care mi le trimite corpul meu, mă concentrez pe o dietă, o detoxifiere sau o administrare de pastile dietetice.  Dacă nu rezolv problema pe care mesajul o indică, starea, supraponderabilitatea, anxietatea, boala, va reveni cu siguranță.

4. Iti lipseste vitamina R- RESPECT

Gândește-te o clipă la primul lucru la care te gândești atunci când te vezi în oglindă ?

 Petrecem câteva minute din zi cuplați cu ceea ce nu ne place la corpul nostru.

Ne criticăm și ne abuzăm verbal și mental. Ne punem pe diete cu conținut scăzut de calorii, ne pedepsim cu exerciții fizice excesive sau, dimpotrivă, ne pedepsim prin a nu ne mișca corpul, ne saturam  cu mâncare junk și ignorăm semnalele de foame și de sațietate pe care le dă corpul nostru.  Acest lucru ne îngrașă, deoarece corpul nostru detectează un auto-atac, intrand într-o stare de stres cronic scăzut.  Și dacă acest lucru se întâmplă zi de zi, în cele din urmă începem să acumulăm adipozitati chiar dacă mâncăm sănătos și facem exercitii.

5. Ai un stil de viata alert

Când suntem tot timpul in alerta, in general tindem sa mănâncam repede, nu acordam atenție la ceea ce mănâncam, nu acordam suficient timp odihnei (somnul profund produce suficienta melatonina pentru a contracara efectele nefaste de cortizol marit in corp).

Excesul de cortizol provoaca simptome ca si cum un buton de alarma ar fi ramas blocat in interiorul organismului!

Alergi De La O Sarcina La Alta?

Esti In Priza Si Mereu Obosit/A?

Adesea Sari Peste Somn?

Furia, Mania Si Tipatul Iti Sunt Adesea Incontrolabile?

Iti Apar Diferite Alergii, Intolerante Alimentare, Psoriazis, Eczeme Si Probleme Digestive ?

Excesul de cortizol inseamna ca traiesti un stres permanent dat de o hiperexcitare nervoasa!

Ajungem la o oboseala cronica, suprasolicitand glandele suprarenale  prin excedentul de cortizol. Una din principalele cauze ale cresterii in greutate „ inexplicabila” , in special in jurul abdomenului o reprezinta tocmai acest nivel crescut de cortizol in corp.

 6. Există o teamă în viața ta pe care nu poți sau nu vrei să o rezolvi  

În opinia mea, aproape tot stresul este declanșat din frică.

Poate fi frica de orice: 

• Teama de a nu fi suficient.

• Teama de a nu putea. 

• Teama de a părăsi zona de confort.

 • Teama de a te îngrasa.

 • Teama de a nu putea slăbi.

 • Teama de a nu fi o mamă bună 

• Teama de lipsă.

 • Teama de a nu avea succes 

• Teama că nu vei fi iubit sau acceptat. 

Uff! pune numele dorit … Iti dau un exemplu practic:

In cazul fricii de respingere sau neacceptare ( care, apropo) , intr-un mod constient sau inconstient vom face o mie și una de lucruri pentru a fi recunoscuti de alții. Frica de respingere, daca nu e dezbatuta cu o persoana specializata, fie terapeut sau psiholog, cu greu o putem recunoaste, pentru ca “ne ameninta “ identitatea –strategiile crescute , si toata energía pe care am investit-o in acest sens. Cand nu suntem multumiti de aparenta noastra cautam feedback-ul permanent din exterior. Temerea ca nu vom primii validarea  ne determina sa apelam la remedii superficiale, rapide, nesanatoase, sarind de la o  dietă la alta pentru a slăbi neglijand consecintele, de dragul nevoii incorect reprezentata in mintea noastra. Frica este o emoție care, dacă nu o procesăm activează sistemul nostru nervos simpatic, blocand digestia, dereglând hormonii apetitului, acumulând grăsime , in loc sa dezvolte muschii.

7. Nu reusesti sa te odihnesti

Lipsa somnului provoacă oboseală, iar oboseala te împiedică să faci alegeri sănătoase.   De asemenea, lipsa somnului dereglează pofta de mâncare, deci chiar dacă doresti să mânanci inteligent, totul devine dificil.  Când dormi puțin, metabolismul tău încetinește, deoarece te ajută să economisești energie.  De asemenea, nu produci suficient hormon de creștere, pentru a repara  organele și țesuturile.

8. Exces de exercitii fizice

Când facem exerciții fizice extenuante si excesive, stimulam producția de cortizol și insulină. Acești doi hormoni, produși în exces, provoacă acumularea de grăsimi și incapacitatea de a construi mușchii. Alege exercitile fizice in reprize scurte 15 min si intense cu incalzire la inceput si streching la sfarsit.

9. Energie sexuala reprimata 

Puțini oameni fac legătura dintre sexualitate și greutatea lor. Este un subiect complex , insa este suficient să vă spun că o creștere în greutate poate fi expresia unei reprimari a energiei sexuale: frica de a ne exprima sexualitatea sau de a nu ști cum să o exprimăm corect (indiferent dacă aveți sau nu un partener)- Trasmutarea energiei sexuale. Pe de altă parte, creșterea în greutate poate fi o formă de protecție împotriva rănilor din dragoste sau abuzurilor sexuale, pentru ca un corp neatractiv nu atrage atentia. O reprimare a energiei sexuale poate contribui la consumul compulsiv sau la anxietatea de a mânca.

10. Ai relatii carora iti e greu sa le pui limite

Se intampla adeseori sa ai in relatiile tale  prieteni care se plang mereu, cel care are întotdeauna un comentariu negativ pentru tine, membrul familiei care îți cere mereu să-i rezolvi viața, șeful care nu te ia niciodată în seamă sau chiar soțul care simti ca nu te pretuieste.  

Într-un studiu din American Journal of Epidemiology de la Northwestern University din Statele Unite, s-a raportat că persoanele care sunt înconjurate de relații toxice tind să aibă mai multe kilograme de grăsime (în special în jurul abdomenului) decât persoanele care au relații de sprijin sanatoase. Relațiile toxice sunt suspectate de a pune mai mult combustibil pe foc. Stresul, așa cum am văzut deja, oprește digestia și crește nivelul zahărului din sânge și al insulinei, precum și al cortizolului.   Dacă ai o persoană toxică (sau mai multe) în viața ta, este timpul să te hotărăști dacă alegi sa stabilesti limite  sau dacă vei continua să le permiți să interfereze cu sănătatea ta.

Alege sa poti sa exprimi acel lucru pe care il amani, sa spui acel “NU” in forma care sa te reprezinte, respectandu-ti valorile.

Alți factori care iti pot sabota greutatea:  

Evident, există și factori nutriționali și metabolici care afectează greutatea, dar iti împărtășesc pe principali:

Corpul Tău Suferă De Deficiențe Nutriționale.

Nivelul Glicemiei Și Al Insulinei Nu Este Egal.

Îți Lipsește Un Echilibru Macronutrițional În Toate Mesele.

Consumi În Mod Constant Alimente La Care Esti Sensibil.

Digestia Ta Nu Funcționează Bine, Din Lipsa De Enzime

Aveți Un Dezechilibru Al Florei Intestinale.

Suferi De Intestin Colon Iritabil  (Este Mai Frecvent Decât Crezi Și Este Dificil De Diagnosticat).

Nivelul Crescut De Cortizol In Corp.

Ficatul  Este Intoxicat Și Nu Poate Elimina Toxinele.

Ai Un Dezechilibru De Estrogen Și Progesteron.

Hormonul Tiroidian Nu Funcționează La Nivelul Său Optim (Toți Hormonii Sunt Interconectati. Dacă Unul Este Dezechilibrat, Acest Lucru Ii Va Influenta Si Pe Ceilalti)  

Iti  reamintesc însă că există întotdeauna, sau aproape întotdeauna o cauză emoțională care declanșează acești factori fizici și nutriționali.

Fa pasul acum pentru a te cunoaste mai bine,  stabileste o consulatie gratuita cu mine.

Re-conecteaza-te la sufletul tau

Share this post

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top